Barion Pixel
Oldal kiválasztása

A Köménymag Kft ezúton szeretné tájékoztatni tisztelt partnereit, hogy a nyomtatási minőség növelése és a színek objektív kezelése érdekében Color Management System került kialakítása. A Color Management megfelelő működése érdekében igen magas technológiai fegyelmet kell alkalmazni mind a nyomdai technológiai folyamatokban, mind pedig a nyomda számára előkészítő cégek munkafolyamataiban ahhoz, hogy a nyomtatás végső megjelenésű színei előrejelezhetők és magas minőségűek legyenek, a színbontások elkészítése (monitoron történő szimulációja), illetve a digitális proof-ok készítése során is.

A munkafolyamat lényege szerint az egyedi ICC-színprofilokkal készített színbontást, képfeldolgozást követően a digitális nyomdában kalibrált, és ellenőrzött körülmények között zajlik a nyomtatás. Így a monitoron történő vizuális értékelés (soft-proof) és proof-készítés nagy színegyezéssel közelíti a végtermék színeit (WYSIWYG – azt kapja, amit látott). (Ennek természetesen előfeltétele a színkalibrált monitorok, proof-berendezések és beállítások alkalmazása.)

A következőkben bemutatott egyedi ICC-színprofilok szerinti színbontásokat kérjük partnereinktől elkészíteni annak érdekében, hogy a hozott digitális állományok egységesek és az adott nyomtatási technológia számára megfelelők legyenek. A hozott anyagokat akkor tudjuk megfelelőnek tekinteni, ha azok színbontása az alábbiakban leírt módon történik.

Az alkalmazott ICC-színprofilok:

A Köménymag egyedi négyszínes digitális nyomtatási ICC-színprofiljai a következők:

sznp_Km_OCE_SymbolGloss_GL.icc (Symbol Freelife Gloss – Fényes mázolt digitális papír)
letöltés: sznp_Km_OCE_SymbolGloss_GL.icc
sznp_Km_OCE_SymbolSatin_ML.icc (Symbol Freelife Satin – Selyemmatt mázolt digitális papír)
letöltés: sznp_Km_OCE_SymbolSatin_ML.icc
Telepítés az operációs rendszer számára:

A használni kívánt nyomtatási ICC-színprofilokat az adott számítógép operációs rendszere alá szükséges telepíteni a következők szerint:

* Windows XP és 2000 esetén: bemásolni a C:/Windows(WINNT)/System32/Spool/Drivers/ Color könyvtárba, majd jobb-klikk után egy “install profile” paranccsal a színprofil aktiválódik, az operációs rendszer és az alkalmazott képfeldolgozó szoftverek képesek lesznek azt kezelni.
* Macintosh OS X esetén: bemásolni a Macintosh HD/Library/Colorsync/Profiles folderbe, ezek után az operációs rendszer és az alkalmazott képfeldolgozó szoftverek képesek lesznek azt kezelni.

A színprofil alkalmazása az Adobe Photoshop-ban (v6-tól):

Alapvetően a legegyszerűbb ha az Edit/Color Settings menü CMYK Working Spaces ablakában kiválasztjuk a megfelelő, pl.: sznp_Km_OCE_SymbolSatin_ML.icc színprofilt. Ebben az esetben a létrehozott CMYK állományokat már eleve a megfelelő színtérben készítjük elő, azaz a nyomtatási körülményeket legjobban közelítjük. Kérjük, hogy a színkorrekciókat már eleve ebben a színprofilban végezzék! A színprofil helyességét az adott dokumentum alján lévő Image Size ablak Document Profile-ra történő átállításával ellenőrizhetjük. A Color Settings-ben szükséges továbbá a Color Management Policies – Ask when opening parancs aktiválása is! A képek vizuális ellenőrzésére (soft-proof) kizárólag műszeresen kalibrált és egyedi ICC színprofillal rendelkező monitor esetén van lehetőség! Kérjük, hogy a képek mentésekor az ICC-színprofilokat minden esetben mentsék bele az állományba, amelyet a Save As parancs kiadása után, az Embeed ICC profile ablak kipipálásával tehetünk meg.

Amennyiben a régebbi CMYK állományok más ICC-színprofillal készültek, úgy kérjük annak megfelelő átkonvertálását a nyomtatási színtérre, azaz az Image/Mode/Convert to Profile, (ill. CS verziótól az Edit/Convert to Profile) parancs kiadása után válasszuk ki a listából pl.: az sznp_Km_OCE_SymbolGloss_GL.icc színprofilt (Relative Colorimetric intent alkalmazásával, ill. a Use Black Point Compensation ablak kipipálásával). Majd a fentiekben leírt módon mentsük el az állományt!

Ha a régebbi CMYK állományok elmentése színprofil nélkül történt (a dokumentum ablak alján Untagged CMYK felirat jelenik meg), úgy az Image/Mode/Assign Profile (ill. Edit/Assign Profile) parancs kiadása után válasszuk ki a listából a feltételezett eredeti színprofilt. Ez vagy a mi Working CMYK színterünk, vagy hozott anyagok esetén legnagyobb százalékban az Euroscale Coated v2, vagy a U.S. Web Coated (SWOP) színprofil, mivel a felhasználók nagy része ezt használja. Kalibrált monitoron lehetőség van e döntés vizuális alapon történő meghozatalára. Az Assign profile parancs után a fentiekben bemutatott módon konvertáljuk át a képek a nyomtatási színtérbe. A Convert to profile, illetve az Assign profile parancsok kezelése az RGB és LAB képek esetén is hasonló eljárást igényel, annyi kiegészítéssel, hogy ha az RGB állomány nem tartalmazza a színprofilját úgy vagy az egyedi scanner ill. digitális kamera színprofilját szükséges Assign-olni, vagy a leggyakrabban alkalmazott sRGB IEC61966-2.1, illetve Adobe RGB (1998) színtereket. Ezek elvégzése után a fentiek szerint végezhető a konvertálás pl. az sznp_Km_OCE_SymbolGloss_GL.icc színprofilba.

A képek megnyitásakor a következőkre szükséges figyelni:

ha a kép tartalmaz beágyazott színprofilt, abban az esetben használjuk azt, majd ezek után konvertáljunk,
ha a kép nem tartalmaz beágyazott színprofilt, úgy nyissuk meg így, majd az Assign-módszert alkalmazzuk és ez után konvertáljunk,
a don’t color manage parancsot soha ne alkalmazzuk.
Végezetül minden esetben arra kérjük Önöket, hogy tájékoztassanak minket arról, hogy a nyomtatásra küldött anyagok milyen színterben érkeznek hozzánk! A helyes, tudatos munkafolyamatba illesztett színbontás közös érdekünk: így tudjuk garantálni a megfelelően magas nyomtatási minőséget, mindannyiunk megelégedésére.

Köszönjük együttműködésüket

További információ és letölthető anyagok:

http://eci.org
http://color.org